Romana English English

Colecția de artă decorativă

EXPOZIŢIE ÎNCHISĂ !

Expoziţia de Artă Decorativă, amenajată din anul 1995 într-un spaţiu situat la subsolul muzeului, se axează pe ilustrarea evoluţiei artei porţelanului şi a sticlăriei.

Sunt expuse piese de porţelan reprezentative pentru cele mai importante manufacturi europene din secolele XVIII-XIX: Meissen, Delft, Sèvres, Capo di Monte, Wegdgood, Talavera de la Reina, Rosenthal etc. Extremul Orient este reprezentat prin vase de porţelan din China şi Japonia, produse în secolele XIX-XX. Spaţiul dedicat artei decorative asiatice este completat de o colecţie de figurine şi vase de metal, provenind din China, India, Persia etc.

Evoluţia sticlăriei este exemplificată prin obiecte provenind din centre cu o îndelungată tradiţie, atelierele din Murano şi Boemia, piese Art Nouveau, realizate de artişti faimoşi, (Daum-Nancy şi Emil Gallé), sticlărie transilvăneană de factură populară, produsă în secolele XVIII-XIX în atelierele de la: Porumbacu, Avrig, Pădurea Neagră, vitralii etc.

Expoziţia se încheie cu o secţiune dedicată artei decorative contemporane. Sunt prezente în expunere creaţiile unor artişti braşoveni: Aurel Bordenache, Mariana Mattis Tudor, Petre Matei, Ştefan Bilciu, Alexandru Albert, Imola Jakabos Olsefszky etc.