Romana English English
Înapoi la Proiecte

Her Art Story
Her Art Story

Her Art Story urmărește aducerea în atenția publicului larg opera artistelor de ieri și de azi, evidențiind contribuțiile femeilor înartă și promovând exprimarea artistică în rândul artistelor contemporane.

În istoria artei, contribuțiile femeilor artiste au fost adesea subestimate sau chiar ignorate, reflectând o serie de inechități și prejudecăți de gen care au modelat peisajul artistic de-a lungul timpului. Deși există excepții notabile, majoritatea artistelor au fost marginalizate sau excluse din lumina reflectoarelor, iar operele lor au fost adesea trecute cu vederea sau atribuite altor figuri masculine. Această nedreptate istorică a avut consecințe profunde asupra modului în care sunt percepute și evaluate contribuțiile femeilor în lumea artei.

Subestimarea contribuțiilor femeilor artiste a alimentat o percepție distorsionată a talentului și valorii lor în lumea artei. Deși au creat opere remarcabile și au influențat mișcări artistice importante, femeile au fost adesea considerate inferioare sau lipsite de genialitate artistică în comparație cu colegii lor de gen masculin. Această percepție distorsionată a contribuit la perpetuarea unor stereotipuri de gen și la subestimarea potențialului creativ al femeilor. De asemenea, marginalizarea artistelor a avut un impact negativ asupra diversității și inovației în lumea artei. 

Proiectul reprezintă un prim pas în abordarea temei invizibilității și marginalizării de care au avut parte artistele în contextul istoric și instituțional și are la bază moștenirea culturală a 16 artiste ale căror lucrări se află în patrimoniul Muzeului de Artă Brașov: Emilia Apostolescu, Zina Blănuță, Geta Brătescu, Cecilia Cuțescu-Stork, Lucia Demetriade Bălăcescu, Margarete Depner, Micaela Eleutheriade, Alexandrina Gheție, Irina Lukasz, Rodica Maniu, Puia Hortensia Masichievici-Mișu, Mimi Maxy Șaraga, Margareta (Margit) Mikloș-Timar, Elena Mureșianu, Tia Peltz, Elena Popea.

 

Expoziția Her Art Story, prezentată în Parcul Nicolae Titulescu, ilustrează influența profundă a femeilor asupra artei brașovene și românești, reflectând modul în care acestea au modelat evoluțiile artistice de-a lungul timpului. Expoziția cuprinde lucrări care nu doar evidențiază talentul și viziunea unică a fiecărei artiste, dar oferă și o înțelegere mai amplă a evoluției culturale din România. Imaginile operelor și poveștile artistelor sunt însoțite de portrete create de 16 ilustratoare contemporane, oferind o nouă perspectivă asupra impactului și moștenirii artistice a figurii portretizate.

Ilustratoarele contemporane: Bianca Anton, Diana Barbu, Raluca Burcă, Alexandra Ciocan, Corina Drăgan, Alexandra Goldillo, Daia-Diana Grigore, Alexandra Hochreiter, Irina Iliescu, Loreta Isac, Oana Ispir, Alina Marinescu, MURA, Daniela Olaru, Bianca Spatariu, Alexia Udriște. 

 

Lucrările celor 16 artiste promovate în cadrul proiectului vor putea fi admirate în original în cadrul Galeriei de Artă Românească a Muzeului de Artă Brașov, care se transformă prin prezentarea lor în contextul istoric și cultural în care au fost create. Transformarea Galeriei de Artă Românească prin introducerea lucrărilor acestor artiste subliniază importanța moștenirii artistice feminine în istoria artei, promovând recunoașterea și aprecierea vocilor feminine alături de marii maeștri binecunoscuți. Proiectul contribuie la deconstruirea narațiunilor dominante și oferă un spațiu în care contribuțiile femeilor pot fi cu adevărat apreciate.

Tururi ghidate în Galeria de Artă Românească a Muzeului de Artă Brașov: 

13 septembrie 2024, ora 18:00

25 septembrie 2024, ora 17:00

30 octombrie 2024, ora 17:00

Participanții tururile ghidate vor fi încurajați să reflecteze asupra importanței și relevanței femeilor artiste în istoria și în prezentul artei și să își îmbogățească cunoștințele și perspectiva asupra acestui domeniu fascinant și diversificat. Astfel, acești participanți vor juca un rol esențial în promovarea și susținerea artistelor și în continuarea dialogului și aprecierii acesteia în cadrul comunității artistice și a publicului larg.