Romana English English
Înapoi la În prezent

Topografii rescrise

11 aprilie - 25 mai 2025
Ne face plăcere să aducem în atenția voastră expoziția „Topografii rescrise” organizată de Muzeul de Artă Brașov în perioada 11 aprilie - 25 mai 2025. Vernisajul va avea loc vineri, 11 aprilie 2025, ora 18:00, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21.

„Topografii rescrise”
Expoziția, curatoriată de către Alina Șerban, reunește lucrările a patru artiști fotografi născuți în Brașov – Lucian Bran, Mihai Plătică, Horațiu și Mihai Șovăială – oferind o perspectivă diversă asupra practicilor fotografice contemporane. Fotografiile lor explorează relația dintre imagine și realitate, dintre percepție și reprezentare, punând accent pe experimentarea mediului fotografic. Lucrările se concentrează pe spații vernaculare, memorie, portret și peisaj, fiind marcate de un aer de așteptare și introspecție.

Expoziția „Topografii rescrise” este organizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor, Galeria GAEP, Galeria 2/3.

Abordarea interdisciplinară a lui Lucian Bran (n. 1981) în fotografia de peisaj este definită de întâlnirea dintre cinism și sentimentalism cu scopul de a submina construcțiile ideologice care modelează percepția noastră asupra lumii înconjurătoare. Particularitatea practicii sale este reprezentată de serii fotografice autoreflexive care se concentrează asupra contribuției mediului la cultura materială a imaginației geografice globale și locale. Pe lângă experimentele fotografice, lucrările sale recente includ obiecte, sculpturi și instalații, consolidând tensiunea dintre reprezentare și realitate. Lucian Bran a absolvit Universitatea Națională de Arte din București – Departamentul Foto-Video. Lucrările sale au fost expuse la Galeria Sandwich, București (2024), U10 Belgrad (2024), The Balcony, Haga (2024), Art Quarter Budapest (2024), Artissima Art Fair, Torino (2023), Muzeul de Artă Recentă, București (2023), Muzeul Național de Artă Contemporană, București (2023, 2018), Galeria Iomo, București (2022), Galeria ElectroPutere, Craiova (2021), Borderline Artspace, Iași (2021, 2018), Fotogalerie Wien (2018), Salonul de Proiecte București (2016), Galeria Posibilă, București (2015, 2013), Museum of Municipal Engineering – Krakow Photomonth – Show OFF (2014). A fost selectat în cadrul Plat(t)form – Fotomuseum Winterthur (2019) și nominalizat pentru The Unseen ING Talent Award (2016).
Publică cărțile de artist: „Săgeată, floare, foc” (2019, Colecția Granturile CDFD), „Borrowed Territories” (2016, Galeria Posibilă).
https://lucianbran.ro
 
Mihai Plătică (n. 1983) este activ în domeniul fotografiei și al obiectului sculptural. S-a stabilit în Cluj-Napoca, oraș unde s-a format, în cadrul Universității de Artă și Design studiind fotografia după o perioadă dedicată sportului de performanță, în special atletismul (săritura în lungime). Experiența sa sportivă i-a conturat o metodă de lucru structurată și analitică, influențată de știință și de studiul materialității. Plătică explorează relația dintre obiect, imagine și context, investigând prin lucrările sale principiile fizice care guvernează lumea naturală. Expozițiile sale propun experiențe imersive, în care fotografia devine un instrument de observare atentă și reinterpretare a realității. Deschide în 2024 și 2021 expozițiile personale „Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me!” și „Alpher-Bethe-Gamow” la Galeria Gaep din București și participă în cadrul mai multor expoziții de grup la Galeria Gaep, București (2024), Zina Project Space, Cluj-Napoca (2024), Kunsthalle Praha, Praga (2023), Kotsanas Museum, Heraklion (2022), Baia Turcească, Iași (2022), Occupy Art Festival, New York City (2022), ABM Confecciones, Madrid (2021), Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Cluj-Napoca (2021), EuroScience Open Forum (ESOF2020), Trieste (2020), Salonul de obiect mic, Cinema Arta, Cluj-Napoca (2020), Institutul de Artă Contemporană – Dunaújváros (2019).
https://www.gaepgallery.com/ro/artist/mihai-platica/
 
Horațiu Șovăială (n.1987) este un fotograf și director de imagine, stabilit în Zürich. A copilărit în Brașov și a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, specializându-se în fotografie contemporană și artă video. Este interesat de reprezentarea vizuală a istoriei recente, iar lucrările sale, atât cele fotografice cât și filmele, încearcă să sfideze clivajul cultural dintre Europa de Est și Europa de Vest. Horațiu se inspiră din diverse arhive de imagini istorice și contemporane și folosind o gramatică vizuală sugestivă creează o interpretare nuanțată a unei ere în flux. Fotografiile sale sunt uneori imaginate și atent puse în scenă, iar alteori sunt documentări directe ale realității. Acestea comunică prin culoare și prin felul în care poveștile personajelor sale sunt construite, adoptând o estetică cinematografică. Expune la New East Festival at IDEAL, Centre d'Arts Digitals, Barcelona (2023), Suprainfinit Gallery, București (2020), Muzeul Național de Artă Contemporană, București (2019), Circulations Photo Festival at 104 Centquatre, Paris (2019), Galeria Moebius (2017).
Publică prima sa carte de artist, „Calea București”, în 2017.
https://horatiusovaiala.com
 
Mihai Șovăială (n. 1993) trăiește și lucrează în Zürich și în București. Și-a finalizat studiile de Meisterschüler în 2020 la Hochschule für Grafik und Buchkunst, Leipzig, sub îndrumarea lui Joachim Brohm, după ce a absolvit de la departamentul Foto-Video din cadrul Universității Naționale de Arte din București. În practica sa artistică Mihai Șovăială explorează peisajul urban și zonele marginale, reflectând asupra modului în care spațiul construit influențează transformările sociale și narativul istoric. Lucrările sale fotografice sunt gândite ca instalații site-specific sau publicate în format de carte de artist. Expune în muzee și galerii din România și din străinătate, precum: Galeria 2/ 3 (2025), Galeria Leilei (2024), The Balcony, The Hague (2024) Muzeul de Artă Recentă, București (2023); Muzeul Național de Artă, Chișinău (2023); Galeria Magma, Sfântu Gheorghe (2022); a&o Kunsthalle, Leipzig (2020); Kunstmuseum, Magdeburg (2019); Circulation(s) Festival, Paris (2019); Fotogalerie, Viena (2018); Bienala de Fotografie Contemporană, Iași (2016). În 2025 și 2024 deschide expozițiile personale „Sculpted Spaces” și „Holding Pattern” la 2/3 Galeria, București și în 2020 „Nothing was touched just recorded” la Switch Lab, București.
Publică cărțile de artist: LAVA (2024, Paper Traffic), „Holding Pattern” (2019, Book for Friends).
https://mihaisovaiala.ro
 

Alina Șerban este istoric de artă și curatoare. Cercetările sale sunt dedicate istoriei expozițiilor, istoriografiilor non-lineare ale artei est-europene postbelice, istoriilor orale și arhivelor de artist. În 2022 primește bursa Igor Zabel Award for Culture & Theory, Ljubljana. În activitatea sa curatorială, Șerban încearcă să exploreze concepte, cum ar fi teatralitatea și narativitatea. În 2013, fondează la București programul editorial P+4 Publications. Dedicat fotografiei, artei și arhitecturii contemporane românești, programul explorează cartea ca mediu de întâlnire între cercetarea teoretică, experimentul grafic și temele abordate de artiști în practica lor. Începând cu 2017, alături de Ștefania Ferchedău, elaborează direcția artistică a Institutului Prezentului – o platformă de cercetare și resurse pentru artiști, axată pe artele vizuale și performative din România în context local, regional și internațional. Dintre proiectele recente amintim expoziția „PERFORMING 89. Stări de deziluzie”, Institutul Prezentului & FABER, Timișoara, publicația „Laurențiu Ruță. În primul rând e descoperirea” și monografia „Constantin Flondor. Când ochiul atinge norul”.
https://institutulprezentului.ro/
 
Vă invităm să explorați expoziția „Topografii rescrise” la Muzeul de Artă Brașov în perioada 11 aprilie – 25 mai 2025!