Romana English English
Înapoi la Arhiva

Expoziția de fotografie Arno Fischer

11 februarie - 27 martie 2016

Centrul Cultural German Brașov și Muzeul de Artă Brașov vă invită la expoziția fotografului german Arno Fischer. O expoziție a Institutului pentru Relații Externe Stuttgart. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 11 februarie, ora 13.00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol).

Ifa (Institutul pentru Relații Externe) continuă seria de succes a expozițiilor de fotografie germană cu aceasta retrospectivă a operei lui Arno Fischer, dedicată unuia dintre cei mai importanți fotografi și profesori de fotografie din Germania. Activitatea sa de profesor în Leipzig, Berlin și Dortmund a influențat decisiv trei generații de fotografi, nu doar din estul țării. Cu această expoziție devine posibilă o privire mai cuprinzătoare asupra fotografiei din RDG, a cărei figură emblematică rămâne până astăzi Arno Fischer. Încă din expoziția Raport de stare. Fotografie germanăîntre anii `50 și `80 în Est și Vest, pe care ifa a trimis-o în turnee începând din 1992, Arno Fischer a avut o prezență remarcabilă. 

În anii ce au urmat căderii Zidului Berlinului în 1989, iar apoi unificării celor două state germane, au existat adesea discuții furtunoase despre opera artiștilor din est. Deseori, aceștia erau excluși din discursul artistic internațional sau erau blamați ca fiind reprezentanții unei dictaturi. Totuși, în RDG se formulaseră poziții artistice care au făcut permeabilă cortina de fier și care şi-au păstrat valabilitatea, chiar și după marea schimbare. Opera lui Arno Fischer este un exemplu în acest sens. Lucrările sale nu se lasă fixate pe un teren îngrădit ideologic. Acest fapt este dovedit clar în expoziția de față. 

Biografie Arno Fischer