Performance | „Ghidaj” | Ziua Muzeului de Artă Brașov
Performance | „Ghidaj” | Ziua Muzeului de Artă Brașov
sâmbătă, 31 mai 2025, ora 19:00-20:30
sâmbătă, 31 mai 2025, ora 19:00-20:30
În cadrul aniversării a 35 de ani de la înființarea Muzeului de Artă Brașov ca instituție de sine stătătoare, vă invităm să vizionați performance-ul „Ghidaj”. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 31 mai 2025, între orele 19:00-20:30, iar intrarea va fi liberă.
„Ghidaj” este un performance interdisciplinar care îmbină teatrul-dans, poezia și arta vizuală într-un traseu senzorial și emoțional prin spațiul muzeal.
Evenimentul propune un nou tip de vizitare a muzeului: una participativă, în care publicul este purtat printr-un labirint de stări și semnificații, fără să i se ofere răspunsuri directe, ci deschizând uși către posibilități noi de comunicare cu arta și instituțiile de cultură.
„Ghidaj” încorporează experiența proprie într-un experiment hibrid propus vizitatorului de performerii Paul Bondane (actor, dansator și percuționist) Ioana Dajbog (dansatoare, dramaturgă și actriță) și Răzvan Omotă (actor, dansator, și poet). În proiectul lor „Text&Dans”, un proiect nomad aflat la a 7-a punere în scenă după cele din Sibiu, Cluj, București și Timișoara, adaptat la Muzeul de Artă Brașov cu George Roșu (artist vizual și curator), la un traseu în care arta nu mai este doar privită, ci simțită, trăită, dansată, experimentată, chestionată.
Răzvan Omotă este actor, performer, autor de texte de teatru, poet. A câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Gala Hop - Gala Tânărului Actor în 2023, organizată de UNITER, a colaborat și colaborează cu Teatre de Stat (Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Dramaturgilor Români sau Teatrul pentru Copii și Tineret Gong Sibiu) și independente (Teatrul Apropo, Centrul Educațional de Teatru Replika). Finalist în cadrul Campionatului Național de SpokenWords de la Sibiu 2024. A susținut mai multe lecturi sau poetry performance-uri la Strada fără nume în Timișoara, Comuna 30, Zilele Poeziei Contemporane de la Cărturești, Swords în Control Club București, Cenaclul Matca, la Transylvania International Spoken Word Festival (2023 și 2024) în Cluj-Napoca, la Covor-Plante-Poezie în București, Zilele Timișoarei 2024, Taifas Festival sau în cele mai noi performance-uri „text&dans” și „poezie la rece.”
Ioana Dajbog este actriță, dansatoare și scriitoare, absolventă a Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca, secția Teatrologie, și este specializată în scriere dramatică. Debutul în dramaturgie l-a avut cu spectacolul “Petru sau zece fără un sfert” în regia lui Tudor Dreve la Teatru de Nord din Satu Mare. Printre alte proiectele semnate de ea se numără texte pentru copii, precum „Colțișor, dragonul educator”, dar și dramatizări ale unor romane, precum „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Țîbuleac, transformat într-o monodramă în regia lui Tudor Antofie, interpretat de Tudor Jula la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad. Colaborează cu Teatrul Apropo, unde este montat textul „Rușii nu zâmbesc” în regia Dianei Mihalașcu. În plus, textele ei au fost incluse într-un volum de dramaturgie publicat în colecția DeMontat. Pe lângă scris, Ioana face dans contemporan și în momentul de față urmează cursurile masterului de regie de la Facultatea de Teatru și Film Cluj.
Paul Bondane este actor, dansator și percuționist. A urmat cursurile Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității Lucian Blaga Sibiu și a primit diploma de Prestator servicii artistice (licență) și Studiul caracterelor dramatice (masterat). A studiat și jucat roluri precum: Santiago în „Kathie și Hipopotamul”, regia Larisa Nutescu; Sun în spectacolul „Omul cel Bun din Sâciuan”, regia Anca Bradu; Paris în „Romeo și Julieta”, în regia lui Bogdan Sărățean, etc. În perioada studenției a fost actor colaborator al Teatrului Național Radu Stanca unde a avut oportunitatea să lucreze cu regizori precum Alexandru Dabija, Gigi Căciuleanu, Anca Bradu și Bogdan Georgescu. După terminarea studiilor a devenit actor angajat al Teatrului pentru Copii și Tineret Gong Sibiu. Printre spectacolele favorite din repertoriul Teatrului Gong sunt „Alice”,regia Eugen Jebeleanu, „Wanda” regia Radu Apostol, „Regulile Jocului”, text și regia Yann Verburgh, „Vaca Rosalinda ”– de Eliza Păuna, muzica Claudiu Fălămaș, „Dragoni ”– de Andrei Dosa, regia Bobi Pricop și „Dovedește - o poveste virală”,regia Eugen Jebeleanu.
Vă așteptăm cu drag!