Romana English English
Înapoi la Arhiva

„Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă”
„Magdalena Rădulescu. 120 de ani de grație boemă”

Expoziția va fi deschisă la Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” din Brașov, în perioada 5 august - 30 octombrie 2022.

Organizată cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea sa, expoziția celebrează viața și opera unei artiste excentrice. Magdalena Rădulescu (1902-1983) s-a născut la Râmnicu-Vâlcea, dar și-a petrecut anii copilăriei la Constanța. Cu studii de artă la München și Paris, artista a activat în mediul artistic parizian alături de Brâncuși, Chagal și Giacometti. S-a integrat în lumea intelectualilor francezi și români, iar portretele realizate de ea îi reprezintă pe principalii săi susținători: scriitoarea Cella Serghi, criticul de artă Petre Comarnescu, scriitorul Miron Radu Paraschivescu, scriitoarea Henriette Yvonne Stahl, Lucian Blaga, celebrități ale teatrului românesc interbelic (Ion Sava, Lilly Carandino, Nicolae Carandino, Tantzi Cocea, Clody Bertola).

Printre temele pe care vizitatorii le vor descoperi în expoziție se află autoportretul, scene de gen reprezentând lumea spectacolului și a carnavalului (cavalcade, personaje de circ și acrobați neînfricați), dansuri românești (hore și dansul călușarilor). Artista a promovat cu mândrie tradițiile românești în țările în care a călătorit, dar a evocat și influențele orientale cunoscute din copilărie.

Magdalena Rădulescu a desfășurat o activitate artistică bogată. Operele sale se găsesc în numeroase colecții muzeale și zeci de colecții private din întreaga lume. Expoziția organizată de Muzeul de Artă Brașov reunește 82 de lucrări din 10 colecții private din România printre care colecțiile: Cătălin Casperschi, I. și L. Gavrilescu, Uzunov și Mihai Astratinei.

Mulțumiri speciale pentru sprijinul acordat în realizare acestei expoziții doamnei Ioana Spiridon din partea Casei de Licitații Artmark.