Romana English English
Înapoi la Arhiva

Expozitia Centrul Artistic Baia Mare. Fascinatia reinnoirii.1896-2017

9 iunie - 24 septembrie 2017

Muzeul de Artă Brașov organizează în perioada 9 iunie - 24 septembrie 2017 expoziția „Centrul Artistic Baia Mare. Fascinația reînnoirii.1896-2017". Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul de Artă „Centrul Artistic Baia Mare" și colecționarul Lucian Pop (Târgu-Mureș). Expoziția oferă o imagine de ansamblu, nuanțată și complexă, a evoluției centrului artistic Baia Mare în îndelungata sa existență, începând de la întemeietorul Simon Hollósy (1896) până la artiștii contemporani. 

Expoziția „Centrul Artistic Baia Mare. Fascinația reînnoirii.1896-2017” oferă publicului brașovean și celor aflați în trecere prin Brașov oportunitatea familiarizării cu un fenomen artistic fascinant, unic în spațiul românesc și excepțional în Europa Centrală: centrul artistic Baia Mare. Cu o existență neîntreruptă care se întinde pe parcursul a mai bine de 100 de ani (1896-2017), „centrul artistic Baia Mare” a intrat într-un dialog permanent cu principalele curente ale artei moderne, pe care le-a asimilat (de la postimpresionism până la avangarda târzie și postmodernism), imprimând totodată o notă particulară, specifică, limbajului pictural al artiștilor activi aici.

În acest veritabil „oraș al pictorilor” s-au stabilit, temporar sau permanent, și au lucrat de-a lungul timpului peste 3500 de artiști proveniți din Europa Centrală și de Răsărit, dar și din spații culturale mai îndepărtate (Occident, Orient). Centrul artistic Baia Mare s-a întemeiat pe „un fundament identitar de tip deschis şi pluralist, profund paneuropean” și „un fertil dialog multicultural”, „transnațional” (Tiberiu Alexa). Nu aveau cum să lipsească din acest tablou artiștii brașoveni: Arthur Coulin, Emerich Tamás, Gustav Kollár, Hermann Morres, Hans Mattis-Teutsch, Ioan Mattis. Semnificativ a fost și impactul pe care colonismul artistic l-a avut asupra comunității civice din Baia Mare, determinând conturarea identității sale în jurul unor valori culturale (artă vizuală).

Rezultat al unei fructuoase colaborări între Muzeul de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” și Muzeul de Artă Brașov expoziția „Centrul Artistic Baia Mare. Fascinația reînnoirii. 1896-2017” întrunește datele unui eveniment cultural de excepție, prilejuind, prin selecția competentă și cuprinzătoare realizată de Tiberiu Alexa, un foarte bun cunoscător al „fenomenului Baia Mare”, o imagine de ansamblu, nuanțată și complexă, a evoluției centrului artistic Baia Mare în îndelungata sa existență, începând de la întemeietorul Simon Hollósy (1896) până la artiștii contemporani. ENGLISH VERSION