Romana English English
Înapoi la Arhiva

Expozitia aniversara Ileana Sbarcea-Muresanu - 75 de ani

24 martie - 23 aprilie 2017
Expoziția își propune să ofere o imagine completă asupra operei artistei, reunind o serie de lucrări reprezentative pentru toate genurile și tehnicile abordate de aceasta pe parcursul activității sale creatoare.
 
Formația de artist decorator transpare în ornamentica unor lucrări realizate pe catifea într-o gamă largă de culori vii, înfățișând: elemente vegetale, compoziții geometrice și teme abstracte. Încă din 1974, artista începuse să realizeze și să expună panouri decorative din pânză sau mătase, vopsite și pictate. A fost de asemenea preocupată de design vestimentar, creațiile sale vestimentare viu colorate aducând un aer de prospețime în atmosfera anilor ‘80. Însă materialul pe care l-a îndrăgit și utilizat cel mai mult în perioada comunistă și până după Revoluție este catifeaua, abordând teme de tip decorativ pentru a evita reprezentările cerute de așa numita artă oficială a regimului. Dinu Vasiu afirma în revista Drum Nou din 23 iulie 1987: „Este tocmai ceea ce conferă orginalitate artei Ilenei Sbârcea-Mureșanu, fructuoasa colaborare, până la simbioză, dintre pictură și decorativ”.
 
Deși florile și peisagistica sunt predominante în creația sa, artista își transpune pe catifea și trăirile din decembrie ‘89, realizând singura lucrare care emană un dramatism profund, înfățișând steagul românesc găurit la mijloc și flancat de o mulțime de cruci, simboluri ale eroilor care au luptat pentru libertate.
 
După anii ‘90, artista își lărgește gama de tehnici utilizate, abordând noi teme și modalități de expresie precum: pastelul cerat, acuarela, guașa și tehnica mixtă pe hârtie, prezente în expunere prin lucrări decorative nonfigurative, dar mai ales prin peisajele realizate în timpul călătoriilor sale prin Europa și în țară. Peisajele explorează îndeosebi motivul apusului. Artista rămâne până în prezent o fire contemplativă, puternic legată sufletește de spectacolul naturii.
 
Expoziția este guvernată de lumină și culoare în jurul cărora planează bucurie și optimism.

DATE BIOGRAFICE: Artista Ileana Sbârcea-Mureșanu s-a format ca om si artist într-o familie cu importante contribuții cultural-științifice la istoria orașului. Trei personalităţi din familia sa au fost numite cetățeni de onoare ai Brașovului. Bunicul artistei, Theodor Sbârcea, primul medic primar român din Brașov, supranumit medicul săracilor, a fost decorat de guvernul maghiar pentru eradicarea febrei tifoide din Feldioara și Satulung. De asemenea, a făcut mai multe demersuri pentru construirea unor spitale, printre care și Spitalul Mârzescu Brașov. Tatăl artistei, Ioan-Aurel Sbârcea, șef de secție și conducător al rețelei de Obstetrică și Ginecologie din Județul Brașov a rămas în memoria orașului pentru calitățile sale profesionale deosebite, maternitatea purtându-i până astăzi numele în semn de recunoștință. Demnă de menționat este de asemenea mătușa Ilenei, Anne Marie Sbârcea, care a devenit prima femeie avocat din Transilvania. 

  • 1941 s-a născut în Braşov, pe 6 decembrie
  • 1964 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca
  • 1967-1976  a fost profesoară de desen la Școala  Nr.14 din Brașov
  • 1970-79 participă la taberele de creație din: Victoria, Arcuș și Lăzarea
  • 1977 s-a mutat la Bucureşti, împreună cu familia şi cei doi copii, unde timp de 10 ani, a fost lector universitar al catedrei de Design-Grafică Textilă la Universitatea Culturală „Dalles”
  • 1994-2003 a predat arte plastice şi istoria artei la Liceul „Johannes Honterus”
  • 2002 a călătorit în Europa, unde a realizat diverse peisaje pe hârtie în pastel, acuarelă, guașă şi tehnică mixtă
  • 2003 a fost laureata concursului „Femina Vip” Brașov pentru rezultate remarcabile în formarea și educarea elevilor. În calitate de profesor de desen, a organizat 7 expoziții „Micii Pictori” pentru elevii săi