Romana English English
Înapoi la Arhiva

CENTENART - 8 Viziuni asupra Romaniei la 100 de ani

23 noiembrie 2018 - 17 februarie 2019

Expoziția se prezintă ca o celebrare a unui important moment istoric, Centenarul Marii Uniri și, totodată, invită la un exercițiu de introspecție privitor la identitatea națională și la semnificația acesteia pentru fiecare, în contextul actual.

La baza expoziției se află un dialog inițiat de către curator cu opt tineri artiști, referitor la impresiile lor despre România actuală, țara în care aceștia au ales să trăiască și să creeze, la felul în care se regăsesc (sau nu) în cultura și mentalitățile românești, dar și privitor la simbolistica vizuală și identitară general acceptată în memoria colectivă. Rada Niță (Cluj-Napoca, 1989), Darius Hulea (Alba-Iulia, 1987), Pavel Grosu (Republica Moldova, 1991), Anca Brânzaș (Oradea, 1986), Adi Matei (Galați, 1980), Diana Oțet (Cluj-Napoca, 1987), Ada Muntean (Cluj-Napoca, 1987), Felix Deac (Satu Mare, 1984) și sunt absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și artiști cu o bogată activitate expoziţională în ţară şi în străinătate.

Dialogul în cauză a problematizat următoarele aspecte: cum vă definiți relația cu țara natală? Mai înseamnă ceva a fi român astăzi ca parte a identității voastre? Vă raportați la anumite valori culturale românești în creații? Dacă ați rămas sau v-ați întors în țară, de ce ați luat această decizie? Credeți că arta poate contribui la schimbarea pozitivă a României?

Fiecare artist intervievat transpune vizual fragmente dintr-o Românie subiectivă (țara imaginarului său), cele opt viziuni fiind ipostaziate în diferite medii de expresie: pictură, sculptură, grafică, gravură, instalație, foto și film. Unii dintre ei aduc un omagiu culturii și folclorului românesc, personalităților creatoare ale Marii Uniri, iar alții surprind critic sau ironic diferite aspecte istorice, sociale, politice şi elemente umoristice, angoasante sau tenebroase prezente în imaginarul colectiv național.    

Curator - Andreea Pocol