Romana English English
Înapoi la Arhivă

Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei - Muzeul Județean de Artă "Centrul Artistic Baia Mare"

10 august - 10 octombrie 2018

Expoziţia „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei ” s-a deschis în perioada 10 august - 10 octombrie 2018 la Muzeul Judeţeande Artă „Centrul Artistic Baia Mare”. Expoziția reunește 34 de lucrări de artă plastică din colecția Muzeului de Artă Brașov semnate Hans Mattis-Teutsch (10 linogravuri, 9 acuarele, 4 pasteluri, 8 lucrări de statuarie mică, 3 lucrări de pictură de șevalet ).

Personalitate polivalentă (pictor, grafician, sculptor, teoretician al artei și poet), Hans Mattis-Teutsch este un artist complex, reprezentativ pentru avangarda artistică românească și cea din spațiul Europei Centrale. Expoziţia prezintă evoluţia creaţiei lui Mattis-Teutsch între anii 1917-1932, perioadă de intensă activitate în care artistul a fost o prezenţă activă în cadrul mișcării de avangardă din Ungaria (MA; 1917-1918), Germania (Der Sturm; 1921-1925) și România (Contimporanul, Integral; 1924-1925), ilustrând legăturile şi interconexiunile cu reprezentanții avangardei artistice europene (František Kupka, Wassily Kandinsky, Franz Marc, Der Sturm). 


Elaborarea treptată a unui limbaj plastic original, avangardist, este evidențiată de linogravurile, acuarelele și pastelurile lui Mattis-Teutsch, laborator al creației în care artistul experimentează noi modalități de expresie. Lucrările incluse în cadrul expoziției permit urmărirea traseului stilistic parcurs de Mattis-Teutsch: de la peisaje postimpresioniste, cu accente simboliste, evoluând apoi sub influența artiștilor de la „Der Blaue Reiter” spre expresionism abstract (ciclul „Florilor Sufleteşti”) și apropierea ulterioară de constructivism, evidențiată de  lucrarea „Muncitori fizici și intelectuali” și nudurile stilizate (sculptură) realizate la începutul anilor ’30.

Hans Mattis-Teutsch și-a petrecut verile anilor 1928-1931 în colonia de la Baia Mare, alături de fiul său, Ioan Mattis. Mattis-Teutsch, deja un veteran al avangardei, preocupat tot mai mult de o pictură cu tematică socială, a găsit aici un mediu de creație favorabil. Interesat de viața minerilor, a realizat o întreagă serie de lucrări pe această temă (proiecte de frescă).


Lucrările incluse în expoziție au figurat în câteva din cele mai importante expoziții Mattis-Teutsch organizate în ultimele două decenii: „Mattis-Teutsch und der Blaue Reiter”, Magyar Nemzeti Galéria Budapesta, Haus der Kunst München, 2001; „Hans Mattis-Teutsch, artist al avangardei”, Muzeul de Artă Brașov, 2009; „Hans Mattis-Teutsch. Un avangardist transilvănean. Colecţia Muzeului de Artă Braşov”, Muzeul de Artă Timișoara, 2013. Expoziția „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” a mai fost deschisă la Muzeul Ferenczy Szentendre (Ungaria, 2015), Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2017) și Galeria ICR Viena (2018).

Curator: Radu Popica