Comori de arta din Colectia Ion Chiricuta
1 iulie -18 septembrie 2016Muzeul de Artă Brașov, în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, organizează în perioada 1 iulie-18 septembrie 2016 expoziția „Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță”.

Expoziția „Comori de artă din Colecția Ion Chiricuță" reunește o selecție de  47  de lucrări de artă din colecția renumitului medic oncolog Ion Chiricuță, semnate de reprezentanți de seamă ai artei românești din secolul XX: Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Ion Țuculescu, Alexandru Ciucurencu, Marius Bunescu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Iosif Rosenblut, Corneliu Baba, Gheorghe Vânătoru, Constantin Piliuță și Vasile Grigore.

Pasionat colecționar, Ion Chiricuță a achiziționat de-a lungul vieții numeroase obiecte de artă tradițională, de artă decorativă europeană și orientală și lucrări de artă românească modernă. În urma donației efectuată către Muzeul „Vasile Pârvan" Bârlad, în cadrul muzeului s-a constituit Colecția de artă comparată prof. dr. doc. Ion Chiricuță.  

Ion Chiricuță (1918-1988) a urmat cursurile Facultății de Medicină și Chirurgie din București. Din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unde a inițiat un amplu proces de modernizare și construcția unui nou sediu, inaugurat în anul 1965. Ca o recunoaștere a meritelor sale, începând cu 1990, institutul poartă denumirea de Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuță".

Activitatea de bun organizator a fost dublată de cea științifică, el publicând un număr impresionant de articole științifice, atât în țară cât și în străinatate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, Ion Chiricuță a facut parte din numeroase societăți științifice internaționale de prestigiu: Société Internationale de Sénologie, Organisation Mondiale de la Santé, Union Medicale Balkanique. În anul 1987 a fost numit președinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris.

Curator: Radu Popica
LUCRĂRI

Corneliu Baba
Portretul prof. dr. Ion Chiricuță
Corneliu Baba
Portretul prof. dr. Ion Chiricuță

 Theodor Pallady
Natură statică cu flori roșii
 Theodor Pallady
Natură statică cu flori roșii

Ion Țuculescu

Compoziție
Ion Țuculescu
Compoziție

Nicolae Tonitza
Fiul pădurarului
Nicolae Tonitza
Fiul pădurarului

Gheorghe Petrașcu
La malul mării
Gheorghe Petrașcu
La malul mării

Iosif IserOdaliscă 
Iosif Iser
Odaliscă 

ASPECTE DIN EXPOZIȚIE


VERNISAJ