Ion Țuculescu – colecția Muzeului de Artă Craiova
14 iulie – 4 septembrie 2011


În perioada 14 iulie – 4 septembrie 2011 Muzeul de Artă Brașov în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova organizează expoziția Ion Țuculescu – colecția Muzeului de Artă Craiova. Muzeul de Artă Craiova deține cea mai amplă și valoroasă colecție de pictură și grafică Ion Țuculescu, ilustrând toate perioadele de creație ale artistului, din anii studiilor liceale până în ultimul an de viață.

Ion Țuculescu - Colecția Muzeului de Artă Craiova 

Ion Țuculescu (1910-1962). Născut la Craiova, în familia învățătorilor Ioan și Vergenica Țuculescu, urmează școala primară și liceul în orașul natal (1917-1927). În 1925 deschide o expoziție împreună cu pictorul A. D. Hagiu și fratele său, Șerban. În anul următor expune la expoziția anuală a „Cercului artistic oltean". Abandonează pictura și urmează la București cursurile Facultății de Științe Naturale (1928-1936) și ale Facultății de Medicină (1929-1939). Călătorește în Grecia, Turcia, Palestina și Egipt (1930-1934). Reîncepe să picteze în 1935. Călătorește în Elveția, nordul Italiei și Franța (1937. Vizitează expoziția retrospectivă Van Gogh, deschisă în cadrul Expoziției Universale de la Paris, care-i lasă o puternică impresie. În anul 1938 deschide prima expoziție personală la Ateneul Român. În 1939 realizează o scurtă călătorie în Grecia. În anii următori participă la Salonul Oficial, expozițiile „Tinerimii Artistice" și la alte expoziții colective. În 1942 este prezent la Bienala internațională de artă de la Veneția. În perioada 1938-1947 deschide șapte expoziții personale. Între anii 1947-1957 lucrările sale nu sunt admise în expoziții. Lucrează ca cercetător la Academia Română și șef de lucrări la Spitalul Brâncovenesc. În 1956 deschide o expoziție în propria locuință. Din 1957 reîncepe să participe la expozițiile colective de stat. În 1962 încetează din viață la București.   În 1965 se organizează la sala Dalles prima expoziție retrospectivă Ion Țuculescu. În anul următor România participă la Bienala de artă de la Veneția cu 80 de lucrări Ion Țuculescu. În anul 1967 apare prima monografie Ion Țuculescu, semnată Petru Comarnescu. În 1973 se deschide Secția Ion Țuculescu a Muzeului de Artă Craiova.

Personalitate excepțională, având o forță psihică și o energie vitală ieșite din comun, Ion Țuculescu este un artist singular, de o originalitate radicală în raport cu tradiția picturii românești. De profesie microbiolog și medic, a fost în pictură un autodidactAtras de pictură încă din liceu, Țuculescu, nemulțumit de lucrările sale, renunță la preocupările artistice timp de aproape un deceniu. Reîncepe să picteze la mijlocul anilor `30, asimilând în doar câțiva ani realizările stilistice și formale ale picturii românești din epocă și resimțind influența lui Luchian, Andreescu și mai ales Petrașcu. Nemulțumit de limitele tradiției figurative a picturii românești, Țuculescu a căutat să o depășească.Între anii 1938-1947 pictura sa, caracterizată în această etapă drept expresionistă, se îndepărtează treptat de structura imaginii figurative realiste, adoptând o expresie intens subiectivă, pusă în evidență de deformările și simplificările formale și de cromatica violentă și exaltată. Din 1947 Țuculescu integrează în lucrările sale motive decorative populare, inspirate mai ales de scoarțele oltenești și moldovenești. Pe parcursul perioadei folclorice (1947-1956), recursul la motive populare evoluează de la inserarea lor într-un cadru care păstrează încă coordonatele realiste spre o sinteză complexă în care elementele decorative populare fuzionează cu cele naturaliste. În perioada totemică (1957-1962) limbajul plastic și structura imaginii se purifică, Țuculescu abandonând ultimele sugestii realiste în favoarea unui spațiu cvasi-abstract dominat de trei motive simbolice: ochiul, troița și totemul.

Curator: Radu Popica

GALERIE DE IMAGINI - LUCRĂRI & ASPECTE DIN EXPOZIȚIE

Autoportret cu frunzăColecția Muzeului de Artă Craiova  
Autoportret cu frunză
Colecția Muzeului de Artă Craiova  

Masca africanăColecția Muzeului de Artă Craiova 
Masca africană
Colecția Muzeului de Artă Craiova 

MonadeColecția Muzeului de Artă Craiova 
Monade
Colecția Muzeului de Artă Craiova 

Nud culcatColecția Muzeului de Artă Craiova
Nud culcat
Colecția Muzeului de Artă Craiova

Colecția Muzeului de Artă Craiova
Colecția Muzeului de Artă Craiova

 
 
          VERNISAJ