Expoziția de fotografie "Orașul întreg"
14 februarie – 17 martie 2013

Afișul expoziției
Afișul expoziției

În perioada 14 februarie – 17 martie 2013, Muzeul de Artă Brașov găzduiește expoziția de fotografie  "Orașul întreg", organizată de Institutul pentru Relații Externe Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) în colaborare cu Centrul Cultural German Brașov (Deutsches Kulturzentrum Kronstadt).

PREZENTARE EXPOZIȚIE

"Orașul ȋntreg" face parte dintr-o serie nouă de expoziții dedicate fotografiei artistice din Germania. Expoziția adună laolaltă exemple de fotografie subiectivă auctorială care combină momente documentarice cu interpretări artistice. ȋn ziua de azi folosirea abundentă a digitalizării a devenit o adevărată modă. Cei șase artiști fotografi din al căror opera este alcătuita expoziția "Orașul ȋntreg", au rămas loiali imaginii observate, nemanipulate și particularităților estetice care implică procesul fotochimic de producere al acesteia.

Expoziția "Orașul ȋntreg" a fost numită după o operă a lui Max Ernst care reușea să ȋmbine spațiul cultural și cel natural ȋn viziunea lui a unei metropole, ȋn același timp impresionante și apăsătoare. Cultura urbană și viața urbană sunt obiectul artei celor șase artiști. Ei "ȋnfățișează" orașul lor, central și periferiile dintr-un punct de vedere cu desăvârșire individual. Ei nu portretizează pur și simplu ce poate fi văzut ci mai degrabă iluminează aspecte ale unor situații culturale, sociale și politice ȋn germania din ziua de azi. Temele lor comune pun ȋntrbări la baza ideii de identitate umană și conceptului de mediu urban.

Zoltán Jókay, Andreas Rost, Maria Sewcz, Ulrich Wüst, Tomo Yamaguchi and Eva Bertram; fiecare dintre aceștia abordează cultura urbană, starea contemporană a mediului social si a lumii ȋn care trăiesc cu o privire individuală și specifică. Fiecare ȋnregistrează aspectele realității lor care le atrag atenția. Procendând astfel, ei captează componente disparate - peisaje citadine, arhitectură, portrete,istorie contemporană, societatea - uneori ȋntorcându-și privirea ȋnspre lăuntric, ȋnspre viața personală a oamenilor iar alte ori ȋnspre centrul orașului și spațiile suburbane. Dar ȋntodeauna ei aleg momentele de zi cu zi, niciodată excepționalul sau exaltatul. Și exact din acest motiv ei dau posibilitatea imaginilor să ne ȋnfățișeze o poveste.

Totuși cei șase fotografi nu se definesc ca documentariști, ci mai degrabă ca artiști ȋn căutarea unei estetici propri, care să nu implice defulare subiectivă sau violarea demnității celor fotografiați. În lucrările lor calitatea artistică și lizibilitatea imaginii se combină pe mai multe nivele. Împreună cu un set de informații specifice despre Germania din ziua de azi, operele lor transmit și punctul de vedere al artistului asupra strategiilor artistice care folosesc narațiune și structuri de reprezentare pentru a ȋngădui acces ȋn lumea imaginilor.


ASPECTE DIN EXPOZIȚIE 
 

VERNISAJ